Thursday, December 13, 2007

Dalaid dusal nemer

Ганаагийнд орсон тань намайг магтаад би ичих шиг, ичсэндээ болоод буузаа бүхлээр нь амруугаа хийгээд амаа түлэх шахаад, буцаж гаргаад энгэртээ толбо тогтоолоо. Ер нь толбоо арилгахгүй ээ? Дурсгалтай. Бас би онгироод байх шиг ээ? Урмыг нь хугалахаар, ууцыг нь хугал гэдэг бас л үнэн үг шүү. Урам хайрладаг найз нартаа баярлалаа.
Бас нэг зүйл хуваацалмаар санагдаад зүйл ч гэждээ хоолны жор л доо. Манай найзын эхнэр нь саяхан нутаг буцаад эндэх тэндэхийн ямар ялгаатайг ярьсан даа. Манай монголын махыг үнэхээр гүйцэх амттай мах алга байна гэж хэлсэн дээ. Ус, мах хоёр нь үнэхээр ярих юм алга байна гэж байна даа. Бараг мах иддэггүй хүн хэлж байхад мэтгэлзээд байх юм алга. Би бас усны хувьд эргэлзээд байсан тань. Үсээ угаахад манай крантны ус торго шиг байна гэж байна даа. Одоо тэгээд булгын ус яах болж байна вэ? Гар хальтариад үсэндээ юу ч зүүх шаардлагагүй болох нээ.
За үг олдож үхэр холдлоо. Олон долоон яриагаар бусдыг чилээхээ болъё. Баяраар хонины гуя шарахгүй ч гэсэн буузаа хийж идэх нь баараггүй. Тиймээс хүний газар бид тань тийм сайхан амттай монгол махтайгаа яаж ойртуулж идэх вэ гэхээр дараах зүйлийг туршаарай.

Буузандаа гоньд (caraway seed), нунтаг цагаан гаа (ginger), мөөг (Уг нь нутгаас авахуулбал уутласаныг аптект зардаг юм билээ. Амт нь ёстой тасархай даа) тэгээд хамгийн гол борцны өөх, өөхгүй борц бол борцноосоо хийхэд монгол амт маань гараад ирж байгаа юм даа. Туршаад үзээрэй.

4 comments:

Anonymous said...

manai mongoliin max ynexeer oor gedgiig bi bas battai xelj chadna..byyr tsaanaa neg amttai shuustei..byy med jutai ch zuirleletei..

Anonymous said...

xuue .xaachivaa..end zul sariin bayar bolj bna..jamar xool xiixuu Tuulaa?

бж said...

Harin ene busgui alga bolchihiin. Bayariin zahialga ihtei l baigaam baina l daa.

Anonymous said...

zul sariin bayriin mend xyrgii ..:-)Tuulaa