Wednesday, December 12, 2007

Хонины шарсан гуяа



Шинэ жил ойртож байна, найз нөхөдөө дайлах эсвэл гэр бүлээрээ цугларан нийллэг хийдэг үе маань ирлээ. Тэгээд саяхан хийсэн хоолныхоо жорыг бичихээс өмнө оршил бичье.

Сүүлийн үед миний блог хоолоор дүүрээд эхэлж байх шиг байна даа. Мөөгий анд маань магтаалын үг хэлэхээр нь урам ороод бичээд байнаа даа. Уг нь өөрөө туршаад аминдаа хялбар аргаар хийх хоолны жор оруулж байгаа санаатай юм. Хэдэн долоо хоногын өмнө Жүэл Оско-д хүнс цуглуулж яваад 1 паунд нь $1.99 гэсэн хямдхан хонины гуятай тааралдаад түүнийгээ шараад найз ах, эгч хоёроо дайллаа. Бид шарсан гуяа гаргаад идэж байхдаа ийнхүү хууч хөөрлөө. "Үгүй мөн ч их мах байна даа. Бид бас галзуурч байна шүү. Хэзээ байтлаа хонины шарсан гуя бүтнээр нь ингээд идээд байж байлаа даа. Хойшоо урагшаа явсан хүмүүс л ганзаглагаандаа авч явдаг байснаас ингээд хэдэн өдрийн хоолыг нэг удаа шараад идчихдэг. Бас л махчин байнаа хэмээн идлээ дээ." Дандаа ч шарна гэж байх шүү дээ. Ёстой л хувьсгалын тохироо бүрдсэн юм аа. Ингээд шинэ жилийн баярын ширээний хоолны жорыг орууллаа.

1 бүтэн хонины гуя
(ногооны хувьд өөрсдөө мэдээд, баримжаагаар)
улаан төмс 1/2 паунд
лууван -25 ш
сувдан сонгино (pearl onions) гэдэг дээ 1 уут (том сонгино хуваагаад хийж болно)
1 багц сармис (хэр дуртайгаасаа хамаарч)
перец
давс
бууцай (celery)
улаан вино (хугас шил), бас rosemary & sage (орчуулахаар "зэрлэг" гэж байна лээ) хийж болно

Хонины гуя сайтар угаагаад. Давс перец эргэн тойрон цацна. Шарах өндөр савандаа бага зэрэг чидун жимсний тос хийгээд халахаар нь амны халбага элсэн чихэр хийн (хийхгүй ч байсан болно) халаад ирэхээр нь гуяа хийгээд гадна талыг нь эргүүлж тойруулан борлуулна. Одоо угааж цэвэрлэсэн ногоонуудаа (Сармисаа арилгах шаардлагагүй, сайтар угаан голоор нь хөндлөн хуваана, мөн ногоонуудаа томоор нь хийвэл зүгээр.) дээрээс нь хийн хутгаад хэрэв вино хийвэл одоо дээрээс нь хийгээд спиртийг нь ууршуулж жаахан гаргаад бага зэрэг ус хийн гуяныхаа тал хүртэл 2 стакан байхад болно. Мөнгөн цаасаар (aluminium foil) битүүлэн 375 F шарах шүүгээнд битүүлсэн гуяа хийгээд мартана. 2-3 цагын дараа шалгаж үзэн. Дахиад байлгах шаардлагатай бол 30 минут болгоод. Хонины гуяа гаргасны дараа бүтээгээд 5-10 минут байлгасны дараа идвэл зүгээр. Хачираар будаа эсвэл couscous (болгоход маш амархан, миний хамгийн дуртай хачир,шар будаархуу)
Bon Appetit !

1 comment:

Anonymous said...

eooe bolieoo..araanii shuls asgaraad unalaa..xicheelee taslaad xarij xiimeer sanagdav..tuulaa chi eregtei ju? tegvel tanilzja..xi xi xi..
Neeree togloomgui bas l xiimeer sanagdlaa. ..;-)